Łosoś z grilla w sosie bazyliowym

Grillowany łosoś z sosem bazyliowym

Ilość Porcji: 5

Czas przyrządzania: 1 godzina

Trudność: -

Średnia ocen: 4.4 / 5

Składniki: 5 dzwonków łososia, olej, cytryna, sól i pieprz, SOS: liście bazylii, listki mięty, jogurt naturalny, cytryna, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki musztardy, łyżka cukru, pieprz i sól

Przyrządzanie:

1. Umyj rybę i osusz papierowym ręcznikiem, skrop sokiem z cytryny, przypraw pieprzem i solą, wstaw do lodówki na min. godzinę.

2. Garść świeżej bazylii i kilka listków mięty umyj i osusz, włóż do blendera, dodaj pozostałe składniki sosu i zmiksuj. Dopraw do smaku.

3. Przygotuj grill ogrodowy.

4. Na każdym kawałku łososia połóż listek bazylii i zawiń w folię aluminiową, ułóż na ruszcie i piecz ok. 5 minut z każdej strony.

5. Podawaj rybę z sosem z bazylii.