Grillowany łosoś z czarną porzeczką

Grillowany łosoś z czarną porzeczką

Ilość Porcji: 2

Czas przyrządzania: 15 minut (+ 1 godzina)

Trudność: -

Średnia ocen: 4.6 / 5

Składniki: 2 filety z łososia ze skórką (po około 150g), Marynata: 1/2 pomarańczy (sok i skórka), sól morska, 1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub ostrej papryki), Czarna porzeczka z miętą: 1 1/2 szklanki czarnej porzeczki, 2 łyżeczki cukru, 1/2 szklanki listków świeżej mięty, 1 łyżka miodu, 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

Przyrządzanie:

1. Czarną porzeczkę dokładnie opłucz, wymieszaj z cukrem (2 łyżeczki) i odstaw na pół godziny, w międzyczasie możesz rozgnieść porzeczki widelcem. Łososia włóż do miski z sokiem pomarańczowym skórką do góry, delikatnie dociśnij palcami i odstaw na pół godziny.

2. Czarną porzeczkę wymieszaj z posiekaną miętą. Podziel na 2 części, jedną część włóż do rondelka, dodaj miód i resztę składników: ocet winny, czarny pieprz, pieprz cayenne. Dopraw niewielką ilością soli,  gotuj przez około 5-7 minut, do czasu aż sos trochę zgęstnieje.

3. Łososia wyjmij  z marynaty i osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw solą i natrzyj skórką pomarańczową i pieprzem cayenne.

4. Rozpal grill ogrodowy i połóż na rozgrzanym grillu skórką do dołu. Piecz aż skórka będzie chrupiąca, a mięso wysmażone do około 1/3 wysokości filetu. Wówczas przewróć filety na drugą stronę i grilluj jeszcze przez około 2-3 minuty lub do czasu, aż mięso nie będzie już surowe.

5. Zdejmij z grilla i odłóż na deskę, pokrój na porcje.