Wędzenie żywności w grillu węglowym



Proces wędzenia jedzenia różni się od barbecue czyli powolnego opiekania w dymie ty, że temperatura jest jeszcze niższa, a co za tym idzie obróbka cieplna trwa jeszcze dłużej. Wędzenie trwa przez długie godziny, podczas których żywność w całości przesiąka gorącym, aromatycznym dymem. Temperatura wędzenia powinna utrzymywać się w obrębie 80-120̊ C. Wyróżnia się dwa sposoby wędzenia: suche i mokre. Obydwie metody można z powodzeniem zastosować wykorzystując zwykły węglowy grill ogrodowy, jednak pod warunkiem umieszczenia w nim czujnika temperatury, dzięki któremu będzie można kontrolować i regulować temperaturę panującą wewnątrz prowizorycznej komory wędzarniczej. Ważny jest również odpowiedni czas wędzenia danej potrawy. W zależności od jej masy, powinno być to 9-12 godzin. Wędzenie na sucho można przeprowadzić w zamkniętym grillu węglowym za pomocą techniki pośredniej. Po ułożeniu jedzenia na ruszcie, należy zamknąć pokrywę, przymknąć otwory wentylacyjne tak, aby zmniejszyć ogień, a jednocześnie zapewnić dopływ tlenu potrzebnego do utrzymania płomienia. Innym sposobem na udane wędzenie jest kupno specjalnej wędzarni beczkowej przypominającej poziomo ułożoną beczkę. Składa się ona z dwóch połączonych ze sobą specjalnymi otworami komór, jednej na żywność i drugiej na ogień. W takim urządzeniu można wędzić jednorazowo nawet 25kg jedzenia.

Wędzenie na mokro to alternatywny sposób na tego typu przyrządzenie żywności. Głównym założeniem tej metody jest umieszczenie w komorze naczynia z wodą, dzięki czemu jedzenie nie wysycha i jest soczyste. Tym sposobem wędzi się głównie delikatne produkty jak ryby, owoce morza czy warzywa. W sprzedaży dostępne są tak zwane wędzarnie mokre, które dzielą się na trzy rodzaje: węglowe, elektryczne i gazowe. Węglowe to najpopularniejsze i najtańsze wędzarnie, ale ich mankamentem jest konieczność dokładania węgla co godzinę. Potrzeby ingerencji nie ma natomiast w przypadku wędzarni elektrycznej, w której utrzymuje się stała temperatura. Najdroższe i najłatwiejsze w obsłudze są gazowe wędzarnie wodne.


Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu