
Oceń przepis!
Szaszłyki z piersi kurczaka z tymiankiem i szafranem
Ilość Porcji: 7
Czas przyrządzania: ok. 15 minut (+ 15 minut marynowania)
Czas grillowania:-
Trudność: średnio trudne
Składniki:
- 1kg piersi kurczaka (2 sztuki)
- sól
- pieprz
- 4 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- mała szczypta szafranu
- świeży tymianek
Przygotowanie:
1. Piersi kurczaka umyj, osusz, odetnij ewentualne skórki, włókna i kostki. Pokrój wzdłuż na paski, oprósz solą oraz pieprzem. Do miski wlej sok z cytryny, dodaj 6 łyżek oliwy z oliwek oraz roztarty w moździerzu szafran. Włóż piersi kurczaka i wymieszaj, odstaw na 15 minut.
2. Paski kurczaka wyjmij z marynaty i nakłuj na szaszłyki zawijając je jak w harmonijkę.
3. Szaszłyki ułóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj przez około 5 minut, następnie przełóż na drugą stronę i grilluj przez kolejne 5 minut.
4. Pod koniec na szaszłykach ułóż gałązki lub listki tymianku. Podawaj z białym ryżem i ewentualnie oliwą oliwek z pierwszego tłoczenia. Dopraw ewentualnie solą oraz pieprzem.
Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!