
Oceń przepis!
Szaszłyki z łososia i cukinii
Ilość Porcji: 4
Czas przyrządzania: 40 min
Czas grillowania:-
Trudność: -
Składniki:
- 350 g młodych ziemniaków
- 500g filetów z łososia
- 4 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 3 łyżeczki nasion kolendry
- skórka starta z 1cytryny
- 1 żółta i 1 zielona cukinia (lub 2 takie same)
- 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
Przygotowanie:
1. Obierz ziemniaki, opłucz i włóż do garnka, zalej zimną wodą i ugotuj na półtwardo. Ostudź zimną wodą i pokrój na kawałki.
2. Filety łososia opłucz i dokładnie osusz papierowymi ręcznikami, oczyść ze skóry i ości oraz pokrój w kostkę. W moździerzu rozetrzyj kmin rzymski i kolendrę, ale niekoniecznie na idealny proszek – mogą pozostać większe kawałki przypraw.
3. Łososia natrzyj przyprawami oraz skórką cytrynową, ale tylko z dwóch stron.
4. Cukinie pokrój w cieniutkie plastry wzdłuż usuwając pestki, wrzuć na kilka sekund do wrzątku.
5. Przygotuj szaszłyki nadziewając kawałki łososia oraz ziemniaków i przeplatając je tasiemkami z cukinii. Cukinią oplataj łososia od strony bez przypraw.
6. Grill ogrodowy posmaruj olejem roślinnym lub oliwą, rozgrzej do średniej temperatury.
7. Połóż szaszłyki na ruszcie i grilluj przez około minutę z każdej strony lub przez około 1,5 minuty tylko od strony łososia w przyprawach.
Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!
Dodaj komentarz
Inne przepisy z tej kategorii:
Polecane przepisy z grilla:
Grillowana cukinia w oliwie czosnkowej
Ilość Porcji: 4-8
Czas przyrządzania: ok. 15 minut (+ marynowanie)
Trudność: tanie, łatwe
Średnia ocen: / 5
Cukinia faszerowana z grilla
Ilość Porcji: 4
Czas przyrządzania: 20 minut
Trudność: -
Średnia ocen: / 5
Grillowany kurczak z cukinią i sosem czosnkowym
Ilość Porcji: 4
Czas przyrządzania: ok. 20 minut (+ marynowanie)
Trudność: łatwe
Średnia ocen: / 5