
Oceń przepis!
Szaszłyki z krewetek i małży
Ilość Porcji: 2-4
Czas przyrządzania: 15 minut (+ marynowanie)
Czas grillowania:-
Trudność: na specjalną okazję, średnio trudne
2012-07-13 przez admin
Składniki:
- 32 krewetki
- 32 małże mrożone lub marynowane
- ananas
- 3 łyżki prażonych orzeszków pinii
- 1/2 szklanki oliwy
- 4 siekane ząbki czosnku
- łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 2–3 gałązki siekanej kolendry
- Marynata: 1/2 szklanki oliwy
- sok z 1 limonki
- łyżeczka siekanego marynowanego imbiru
- łyżeczka posiekanej papryczki chili
- 8 listków mięty
Przygotowanie:
1. Składniki marynaty wymieszaj.
2. Rozmrożone, oczyszczone i osuszone krewetki i małże zamarynuj. Nabijaj na przemian na duże wykałaczki.
3. Resztę marynaty dodaj do ananasa i wymieszaj. Ananasa pokrój w plastry i zamarynuj.
4. Rozgrzej grill ogrodowy. Grilluj około 15 minut z obranym i pokrojonym w plastry ananasem z marynaty.
5. Podawaj na plastrach ananasa posypane prażonymi orzeszkami pinii.
Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!