Szpinakowy sos do dań z grilla
507
Thanks!
An error occurred!

Oceń przepis!

Sos szpinakowy do mięs i ryb z grilla

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 20 minut

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-02-21 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • pół kilo świeżego szpinaku (lub opakowanie mrożonego)
  • cebula
  • masło
  • 2 łyżki oliwy
  • czosnek - 3-4 ząbki
  • papryczka chili (lub chili mielone)
  • sok z limonki
  • gałka muszkatołowa
  • listek laurowy
  • sól i pieprz

Przygotowanie:


1. Na maśle z oliwą podsmaż posiekany czosnek i cebulę, dodaj liść laurowy.

2. Dodaj umyte liście szpinaku, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.

3. Kiedy listki puszczą sok (lub całkowicie rozpuści się i trochę odparuje mrożony szpinak), zdejmij garnek z ognia.

4. Wyjmij listek laurowy, wlej wszystko do blendera, dodaj 2 łyżki soku z limonki i łyżkę oliwy. Zmiksuj na gładką masę.

5. Podawaj sos o temperaturze pokojowej do mięs (zwłaszcza drobiu) i ryb z grilla.

 

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz



Polecane przepisy z grilla:



Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu