Słowniczek grillomaniaka :)



Oto kilka terminów, których znajomością powinien wykazać się każdy praktykujący grillomaniak:

  • Grill węglowy – najpopularniejszy grill ogrodowy opalany przy użyciu węgla drzewnego. Może on mieć różny kształt, najczęściej okrągły lub prostokątny, z pokrywą lub bez, przenośny lub stacjonarny.
  • Grill gazowy – grill opalany gazem – propanem czerpanym z butli lub rzadziej z sieci gazowniczej.
  • Grill elektryczny – zasilana prądem wersja grilla, której można używać także w domu.
  • Grill kotłowy – wyposażony w solidna pokrywę okrągły węglowy grill na trzech nogach.
  • Ruszt – wykonana z metalowych prętów kratka, na której umieszcza się żywność.
  • Palenisko – misa grilla, w której płonie ogień.
  • Rożen – długi cienki pręt przeznaczony do nadziewania potraw i opiekania ich bezpośrednio nad ogniem.
  • Otwory wentylacyjne – zamykane otwory w pokrywie lub palenisku, które zwiększają lub zmniejszają dopływ tlenu do paleniska.
  • Koszyk grillowy – druciany zamykany koszyk ułatwiający grillowanie delikatniejszych potraw.
  • Tacka odciekowa – pojemnik umieszczany pod jedzeniem, w którym zbiera się kapiący tłuszcz.
  • Węgiel drzewny – nieregularne w kształcie bryłki, powstałe w skutek wypalenia drewna w węglarce. Ten rodzaj paliwa nadaje najbogatszy aromat potrawom.
  • Brykiety węglowe – najpopularniejsze paliwo do węglowego grilla. Okrągłe bryłki wytwarza się ze zmielonego węgla drzewnego, pyłu węglowego oraz skrobi. W sprzedaży dostępne są w kilkukilogramowych workach.
  • Brykiety ceramiczne – wykorzystywane w grillach gazowych do czerpania ciepła z palników i rozprowadzania go pod rusztem brykiety wytwarzane ze specjalnego materiału utrzymującego ciepło. Są one trwałe i nie wypalają się.
  • Kawałki lawy – fragmenty naturalnej wulkanicznej lawy, które można stosować zamiennie z brykietami ceramicznymi w grillu gazowym, a także w węglowym. Nie wypalają się i bardzo równomiernie się nagrzewają.
  • Wióry i kawałki drewna – niewielkie elementy suchego drewna dodawane do ognia w celu zwiększenia aromatu potraw. Szczególnie aromatyczne drewno to dąb, jabłoń, wiśnia.
  • Podpałka – substancja, która znacznie ułatwia rozpalenie ognia. Występuje w postaci płynu, kostek, proszku.
  • Marynata – płynna mieszanka przypraw, w której moczy się żywność przed położeniem na ruszt w celu nadania smaku.
  • Nacierka – mieszanka przypraw i ziół suszonych do nacierania jedzenia przed rozpoczęciem grillowania.

Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu