Grillowane skrzydełka z kurczaka posypane prażonym sezamem
282
Thanks!
An error occurred!

Oceń przepis!

Skrzydełka z grilla z sezamem w marynacie chili

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 20

Czas grillowania:-

Trudność: -

2012-01-27 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 16 skrzydełek
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka grubej soli morskiej
  • 5 łyżki słodkiego sosu chili
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki ostrego sosu chili
  • łyżeczka ciemnego oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • pieprz

Przygotowanie:


1. Umyj skrzydełka pod bieżącą woda i wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem.

2. Włóż skrzydełka do miski, polej po nich olejem, posyp solą i pieprzem. Marynuj przez 30 minut w temperaturze pokojowej.

3. W innym naczyniu wymieszaj ze sobą słodki sos chili, sos sojowy, sos czosnkowy, olej sezamowy oraz imbir.

4. Na małej patelni upraż na złoty kolor ziarna sezamu na średnim ogniu przez 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.

5. Rozgrzej grill ogrodowy do średniej temperatury.

6. Ułóż skrzydełka na czystym ruszcie i grilluj przez 10 minut pod przykryciem. od czasu do czasu przewracając na drugą stronę. Następnie posmaruj skrzydełka z każdej strony i grilluj kolejne 10 minut, odwracając co jakiś czas, przy czym za każdym razem smaruj je przyrządzoną marynatą.

7. Podawaj posypane prażonym sezamem/

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu