sałatkaz bakłażanem z grilla
2726
Thanks!
An error occurred!

Oceń przepis!

Sałatka z grillowanego bakłażana i pomidora

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 15 minut

Czas grillowania:-

Trudność: -

2013-07-01 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 2 łyżki soli
  • 3 bakłażany średniej wielkości
  • 4 dojrzałe pomidory
  • szklanka oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1 szklanka liści mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:


1. W misce rozpuść 2 łyżki soli w około 3l wody. Umyj bakłażana i pokrój go w poprzek na plastry, a następnie umieść je w osolonej wodzie na pół godziny.

2. Pomidory umyj, osusz i pokrój w plastry.

3. Przygotuj sos miksując w blenderze pół szklanki oliwy, sok z cytryny, pół szklanki liści świeżej mięty, czosnek, musztardę, pieprz i sól.

4. Rozgrzej grill ogrodowy. Osącz bakłażany i osusz je papierowymi ręcznikami.

5. Plastry bakłażana i pomidora ułóż na ruszcie, posmaruj połową oliwy.

6. Pomidory grilluj przez 2-3 minuty z obu stron, ostrożnie przełóż je na talerz.

7. Bakłażana grilluj przez  5-8 minut z każdej strony aż zbrązowieje. Wyłóż plastry na duży półmisek.

8. Posmaruj plastry bakłażana połową sosu, ułóż na nich plastry pomidora i posmaruj drugą częścią sosu. Posyp całość pozostałymi listkami mięty. Przed podaniem dopraw do smaku solą i pieprzem.

Komentarze do wpisu

  1.   Mena 08-07-2013 12:48

    pysznie grillowane warzywka:)

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu