Lekka sałatka ryżowa do potraw z grilla
2884
Thanks!
An error occurred!

Oceń przepis!

Sałatka ryżowa z kukurydzą i ananasem

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 10 minut

Czas grillowania:-

Trudność: -

2013-08-22 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 120 g ryżu (długoziarnistego)
  • 200 g odsączonej kukurydzy z puszki
  • 225 g ananasa z puszki (w soku własnym)
  • 2 czerwone papryki (pozbawione nasion i pokrojone w kostkę)
  • 4 cebule dymki
  • 3 łyżki rodzynek sułtańskich
  • pieprz i sól
  • dresing: 1 ząbek drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich

Przygotowanie:


1. Do dużego garnka wrzuć ryż i w lekko osolonej wodzie gotuj 15 minut aż będzie miękki. Po ugotowaniu odcedź i opłucz pod bieżącą zimną wodą i przełóż  do dużej salaterki.

2. Dymkę posiekaj na drobno a kawałki ananasa odcedź i przelej sok do dzbanka.

3. Do ryżu dodaj czerwoną paprykę, kukurydzę, ananasa, rodzynki i posiekaną wcześniej dymkę a na końcu wszystko delikatnie wymieszaj.

4. Do soku z ananasa dodaj wszystkie składniki dresingu, dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.

5. Polej dresingiem sałatkę, wymieszaj i gotowe!

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz




Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu