
Oceń przepis!
Grillowany łosoś z truskawkami
Ilość Porcji: 2
Czas przyrządzania: 20 minut (+ marynata: 1 godzina)
Czas grillowania:-
Trudność: -
Składniki:
- 2 filety z łososia po około 150g każdy
- garść młodych liści mieszanki sałat
- około 30g tartego parmezanu
- 1 mała młoda i łagodna cebulka cukrowa pokrojona na plasterki
- 10 dojrzałych i słodkich truskawek przekrojonych na połówki
- świeżo zmielony czarny pieprz
- marynata: 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki miodu
- 6 łyżek słodkiego wina
- l
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sól
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki (oprócz oliwy z oliwek) winegretu i marynaty wymieszaj w miseczce. Podzieli na 2 części i do jednej dodaj oliwy z oliwek.
2. Drugą część bez oliwy wykorzystaj jako marynatę do łososia.
3. Umieść ją razem z rybą w woreczku, wymieszaj, tak aby cały łosoś pokryty był marynatą. Włóż do lodówki na 1 godzinę.
4. Przygotuj grill ogrodowy, łososia wyjmij z marynaty i ułóż na ruszcie. Grilluj po 3-4 minuty z każdej strony lub do czasu, aż będzie wysmażony zgodnie z upodobaniami.
5. Wymieszaj liście sałaty z parmezanem, cebulką i truskawkami. Rozłóż na talerze i polej połową winegretu z dodatkiem oliwy z oliwek. Ułóż łososia i skrop go resztą winegretu, posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!
Dodaj komentarz
Inne przepisy z tej kategorii:
Polecane przepisy z grilla:
Czosnkowy łosoś z grilla
Ilość Porcji: 4
Czas przyrządzania: 30 minut
Trudność: -
Średnia ocen: / 5
Ananasowe kotlety z łososia na grillu
Ilość Porcji: 4
Czas przyrządzania: 30 minut
Trudność: -
Średnia ocen: / 5
Pieczony łosoś na grillu
Ilość Porcji: 4
Czas przyrządzania: 30
Trudność: -
Średnia ocen: / 5