
Oceń przepis!
Grillowany łosoś z czarną porzeczką
Ilość Porcji: 2
Czas przyrządzania: 15 minut (+ 1 godzina)
Czas grillowania:-
Trudność: -
Składniki:
- 2 filety z łososia ze skórką (po około 150g)
- Marynata: 1/2 pomarańczy (sok i skórka)
- sól morska
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub ostrej papryki)
- Czarna porzeczka z miętą: 1 1/2 szklanki czarnej porzeczki
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 szklanki listków świeżej mięty
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
Przygotowanie:
1. Czarną porzeczkę dokładnie opłucz, wymieszaj z cukrem (2 łyżeczki) i odstaw na pół godziny, w międzyczasie możesz rozgnieść porzeczki widelcem. Łososia włóż do miski z sokiem pomarańczowym skórką do góry, delikatnie dociśnij palcami i odstaw na pół godziny.
2. Czarną porzeczkę wymieszaj z posiekaną miętą. Podziel na 2 części, jedną część włóż do rondelka, dodaj miód i resztę składników: ocet winny, czarny pieprz, pieprz cayenne. Dopraw niewielką ilością soli, gotuj przez około 5-7 minut, do czasu aż sos trochę zgęstnieje.
3. Łososia wyjmij z marynaty i osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw solą i natrzyj skórką pomarańczową i pieprzem cayenne.
4. Rozpal grill ogrodowy i połóż na rozgrzanym grillu skórką do dołu. Piecz aż skórka będzie chrupiąca, a mięso wysmażone do około 1/3 wysokości filetu. Wówczas przewróć filety na drugą stronę i grilluj jeszcze przez około 2-3 minuty lub do czasu, aż mięso nie będzie już surowe.
5. Zdejmij z grilla i odłóż na deskę, pokrój na porcje.
Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!
Dodaj komentarz
Inne przepisy z tej kategorii:
Polecane przepisy z grilla:
Szaszłyki z łososia i cukinii
Ilość Porcji: 4
Czas przyrządzania: 40 min
Trudność: -
Średnia ocen: / 5
Cytrynowy łosoś z grilla
Ilość Porcji: 4
Czas przyrządzania: 10 min
Trudność: -
Średnia ocen: / 5
Pieczony łosoś na grillu
Ilość Porcji: 4
Czas przyrządzania: 30
Trudność: -
Średnia ocen: / 5