
Oceń przepis!
Grillowana pierś kurczaka po włosku z rukolą
Ilość Porcji: 4
Czas przyrządzania: 20 minut
Czas grillowania:-
Trudność: łatwe
Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka (każdy po 150 g)
- 250 g rukoli
- 2 pomidory
- 1 duża cytryna
- 4 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
- olej do smarowania rusztu
Przygotowanie:
1. Opłucz i osącz filety i zbij je lekko płaską stroną tłuczka. Umyj w gorącej wodzie cytrynę i zetrzyj 1 łyżeczkę skórki. Zmieszaj skórkę z 1 łyżką oliwy. Wyciśnij sok z cytryny.
2. Dopraw filety solą i pieprzem, posmaruj oliwą z sokiem z cytryny i owiń je w folię spożywczą. Następnie odstaw do zamarynowania do momentu wyłożenia na grill.
3. Przebierz rukolę, wyrzuć twarde liście a następnie umyj j i osącz z wody. Listki podziel na mniejsze części i ułóż na talerzach. Pomidory umyj i usuń z nich szypułki. Pokrój na drobną kostkę i rozrzuć na rukoli.
4. Rozpal grill ogrodowy i na rozgrzanym, posmarowanym olejem ruszcie ułóż filety. Grilluj w wysokiej temperaturze po 5 minut z obu stron a następnie zawieś ruszt wyżej i zostaw mięso jeszcze na 5 minut aby się dopiekło.
5. Wymieszaj sok z cytryny z 3 łyżkami oliwy, pieprzem i solą. Filety pokrój w paski, ułóż na deseczce i pokrop przygotowanym wcześniej sosem.
Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!
Dodaj komentarz
Inne przepisy z tej kategorii:
Polecane przepisy z grilla:
Grillowana pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem i fetą
Ilość Porcji: 4
Czas przyrządzania: 30 minut
Trudność: średnio trudne
Średnia ocen: / 5
Grillowany kurczak z cukinią i sosem czosnkowym
Ilość Porcji: 4
Czas przyrządzania: ok. 20 minut (+ marynowanie)
Trudność: łatwe
Średnia ocen: / 5
Szaszłyki z piersi kurczaka, pieczarek i ogórka
Ilość Porcji: 2
Czas przyrządzania: 20 minut ( + czas marynowania)
Trudność: -
Średnia ocen: / 5