karkówka z grilla z pomarańczowym sosem
2363
Thanks!
An error occurred!

Oceń przepis!

Grillowana karkówka z sosem pomarańczowym

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 15 minut

Czas grillowania:-

Trudność: -

2013-03-06 przez admin

Dodaj do mojego schowka

Wydrukuj ten przepis

Składniki:

  • 80 dag karkówki
  • 200ml białego wytrawnego wina
  • 150g powideł pomarańczowych lub dżemu
  • 2 łyżki oleju
  • 15g sklarowanego masła
  • centymetrowy kawałek korzenia imbiru
  • 1 pomarańcza
  • sól i pieprz

Przygotowanie:


1. Podziel karkówkę na 4 porcje, lekko rozbij mięso tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem.

2. W miseczce trzepaczką wymieszaj wino z dżemem lub powidłami, dodaj masło i ponownie wymieszaj, dodaj starty imbir.

3. Ułóż mięso w płaskim naczyniu, zalej przygotowaną marynatą, przykryj i odstaw na minimum 3 godziny do lodówki.

4. Rozpal grill ogrodowy, naoliw ruszt, wyjmij mięso z marynaty i osusz je.

5. Ułóż karkówkę na ruszcie, grilluj po 5-10 minut z każdej strony.

6. Marynatę przelej do rondelka, doprowadź do wrzenia i mieszając gotuj przez około 4 minuty.

7. Polej mięso przygotowanym sosem, podaj udekorowane plasterkami pomarańczy.

Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz



Polecane przepisy z grilla:



Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu