
Oceń przepis!
Faszerowane papryki z grilla
Ilość Porcji: 4
Czas przyrządzania: 30 minut
Czas grillowania:-
Trudność: -
Składniki:
- 4 kolorowe papryki
- cytryna
- 1 cebula
- 1 ziemniak
- ćwierć małej główki białej kapusty
- 1 pomidor
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 2 łyżki rodzynek
- 3 ząbki czosnku
- 3cm imbiru
- 3 łyżki oleju
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- pół łyżeczki cukru
- natka kolendry
- 3 łyżki tartego sera żółtego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Umyj papryki, osusz je i odetnij górną część (około 1,5cm) z ogonkiem. Usuń gniazda nasienne. Rodzynki zamocz w mleku, sparz pomidora.
2. W blenderze zmiksuj 2 łyżki soku z cytryny, łyżkę oleju, 2 posiekane ząbki czosnku, pokrojony imbir i 1/4 łyżeczki soli. Tak powstałą marynatą posmaruj wnętrze papryk i spód „przykrywek”.
3. Posiekaną cebulę i ząbek czosnku zeszklij na oleju, dodaj kurkumę, pieprz kajeński i cukier smaż do zarumienienia się cebuli.
4. Do cebuli dodaj obranego, pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka i poszatkowaną kapustę, pokrojonego w kostkę pomidora bez skóry, osączone rodzynki. Smaż wszystko na małym ogniu przez 15 minut mieszając. Zdejmij z ognia.
5. Posiekaj kolendrę, dodaj do warzyw razem z żółtym serem, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
6. Farszem napełnij papryki, zamknij „pokrywkami” i odstaw do lodówki na ok. 5 godzin.
7. Rozgrzej grill ogrodowy, ułóż papryki na ruszcie, zamknij pokrywę grilla.
8. Papryki grilluj przez około pół godziny.
Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!
Dodaj komentarz
Inne przepisy z tej kategorii:
Polecane przepisy z grilla:
Grillowana papryka z serem feta i bazylią
Ilość Porcji: 4
Czas przyrządzania: 10 minut
Trudność: muszę się wykazać :), łatwe
Średnia ocen: / 5
Pizza z grilla z papryką i mozzarellą
Ilość Porcji: 4, 4-8
Czas przyrządzania: 2h
Trudność: średnio trudne, tanie, łatwe
Średnia ocen: / 5
Grillowane ziemniaki faszerowane serem, cukinią i papryką
Ilość Porcji: 4
Czas przyrządzania: 20 minut
Trudność: -
Średnia ocen: / 5