Młode ziemniaki z grilla

młode ziemniaczki z grilla

Ilość Porcji: 4

Czas przyrządzania: 30 minut

Trudność: szybkie, tanie, łatwe

Średnia ocen: 4.7 / 5

Składniki: 1 i 1/2kg młodych ziemniaków równej wielkości, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki bazylii, pół łyżeczki rozmarynu, woda, sól i pieprz

Przyrządzanie:

1. Ziemniaki wyszoruj i krótko obgotuj w wodzie, odcedź.

2. Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z oliwą, ziołami, solą i pieprzem.

3. Ziemniaki nabij na namoczone wcześniej w wodzie patyki do szaszłyków po kilka sztuk na jednym.

4. Ułóż patyki z ziemniakami na tackach do grillowania i polej oliwą z każdej strony.

5. Rozgrzej grill ogrodowy, ułóż ziemniaki na ruszcie i zamknij pokrywę grilla. Ziemniaki grilluj aż będą miękkie (ok.30 minut), od czasu do czasu obracając i smarując pozostałą oliwą.

6. Po zdjęciu z rusztu ściągnij ziemniaki z patyków i podawaj w towarzystwie grillowanych mięs lub ryb oraz sałatek i sosów.