Marynowany w winie stek wołowy z grilla

Marynowane wołowe steki z rusztu

Ilość Porcji: 2

Czas przyrządzania: 15 minut (marynowanie 12 godzin)

Trudność: -

Średnia ocen: 4.7 / 5

Składniki: 2 steki z wołowiny, 30 ml oleju, sól, pieprz, Bejca: 1 mała cebula, 70 ml czerwonego wytrawnego wina, 20 ml oleju, listek laurowy, 2 ziarna pieprzu, ćwierć łyżeczki tymianku

Przyrządzanie:

1. Cebulę obierz i pokrój w talarki, dodaj listek laurowy, pieprz, tymianek, oraz wino.

2. Płaty mięsa zalej w marynacie i odstaw w chłodne miejsce na 12 godzin.

3. Po wyjęciu z marynaty możesz mięso popieprzyć.

4. Rozgrzej grill ogrodowy i ułóż mięso na rozgrzanym ruszcie. Piecz po 7-9 minut z każdej strony, zależnie od tego, czy chcesz żeby stek był mocniej, czy słabiej wysmażony.

5. Posól mięso po usmażeniu. Na wierzch możesz położyć cebulę wyjętą z marynaty.