
Oceń przepis!
Bała kiełbasa grillowana po polsku
Ilość Porcji: 6
Czas przyrządzania: 30 minut
Czas grillowania:-
Trudność: -
Składniki:
- kilogram białej kiełbasy surowej
- pół litra piwa jasnego
- szklanka wody
- 2 cebule
- łyżka masła
- łyżka mąki
- majeranek
- kminek
- łyżeczka octu winnego
- pół łyżeczki cukru
- sól
- Sos: 100g chrzanu
- 100ml gęstej śmietany
- 1ugotowane żółtko
- sok z 1 cytryny
- Bejca: 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki płynnego miodu
- 3 ząbki czosnku
- cukier
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Do garnka wlej piwo i wodę, dodaj drobno pokrojoną cebulę, zanurz kiełbasę, gotuj na bardzo małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia przez 20 minut.
2. Wyjmij kiełbasę, z masła i mąki wykonaj zasmażkę, dodaj do wywaru wraz z solą, octem i cukrem, zagotuj.
3. Ostudzoną kiełbasę ponacinaj. Wymieszaj ze sobą przecier pomidorowy, wyciśnięty czosnek, olej, miód i przyprawy do smaku, bejcą wysmaruj kiełbaski, odstaw na 25-30 minut.
4. Rozpal grill ogrodowy, połóż kiełbasy na rozgrzanym ruszcie, grilluj aż się zarumienią przez około 10 minut, co jakiś czas obracając i smarując bejcą.
5. Przygotuj sos chrzanowy: utrzyj chrzan z żółtkiem i śmietaną, dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku.
6. Podawaj grillowaną kiełbasę z sosem chrzanowym i pieczywem.
Brak komentarzy. Twój może być pierwszy!
Dodaj komentarz
Inne przepisy z tej kategorii:
Polecane przepisy z grilla:
Grillowana biała kiełbasa z boczkiem i mozzarellą
Ilość Porcji: 4
Czas przyrządzania: 15 minut
Trudność: -
Średnia ocen: / 5
Szaszłyki z białą kiełbasą
Ilość Porcji: 10
Czas przyrządzania: 5 minut
Trudność: tanie, łatwe
Średnia ocen: / 5
Biała kiełbasa z grilla
Ilość Porcji: 4
Czas przyrządzania: 15 minut (marynowanie 6 godzin)
Trudność: łatwe
Średnia ocen: / 5