A może grill o większych rozmiarach?



Przestronne działki i ogrody to miejsca, w których możemy wykorzystać wiele przydatnych elementów wyposażenia. W takich miejscach bardzo dobrze sprawdzają się wszelkiego typu paleniska, kociołki i grille ogrodowe, czyli konstrukcje, które umożliwiają przygotowywanie smacznych, tradycyjnych potraw. W większych przestrzeniach najlepiej sprawdzają się konstrukcje o większej masie, które zminimalizują ryzyko powstania uszkodzeń mechanicznych i będą pomocne w razie organizowania większego przyjęcia czy uroczystości. W większych aranżacjach ogrodowych bardzo dobrze sprawdzają się stacjonarne grille ogrodowe, które pełnią dwojaką funkcję: są ozdobą, a jednocześnie pozwalają na przygotowywanie wielu smacznych posiłków.

Brak możliwości przenoszenia grilla ogrodowego może być znaczącą zaletą w miejscach przeznaczonych pod wynajem oraz w przestrzeniach po których przemieszczają się mało znane osoby. Stacjonarny grill do ogrodu to konstrukcja bardzo trwała i odporna na wszelkiego typu uszkodzenia. Jej trwałe ściany są przeważnie wykonane z betonowych lub kamiennych bloków, charakteryzujących się dużą odpornością na zmienne warunki atmosferyczne, uszkodzenia mechaniczne oraz na wysoką temperaturę. Warto zauważyć, że powierzchnia kamiennego i betonowego grilla stacjonarnego jest bardzo łatwa do utrzymania w czystości. Szczególnie płyty kamienne nadają się do szybkiego czyszczenia, a na ich powierzchni nie gromadzą się trudne do usunięcia zanieczyszczenia. Stacjonarne grille ogrodowe dobrze sprawdzają się w nowoczesnych oraz tradycyjnych aranżacjach ogrodowych, w których istnieje wystarczająco dużo miejsca na wykonanie przestronnego zakątka grillowego. Jeśli zdecydujemy się na montaż takiego grilla, nie powinniśmy oszczędzać na jego wykonaniu.  Taka konstrukcja to inwestycja na długie lata, zatem warto ją odpowiednio ulokować i dobrze dopasować do stylu aranżacyjnego.

Wybierając miejsce przeznaczone do umieszczenia grilla musimy zwrócić szczególną uwagę na aspekt bezpieczeństwa grillujących i komfortu pobliskich mieszkańców.  Palenisko nie powinno być umieszczone pod gałęziami drzew ani w bliskiej odległości od drewutni i innych łatwopalnych konstrukcji. Ponadto powinniśmy zadbać o profesjonalne odprowadzenie dymu. Warto, aby dym pochodzący z paleniska grilla węglowego nie przeszkadzał naszym sąsiadom ani mieszkańcom pobliskich budynków mieszkalnych. Dlatego grill ogrodowy powinien być umieszczony w większej odległości od granicy działki oraz w pewnym oddaleniu od wszystkich budynków mieszkalnych. Dzięki temu unikniemy konfliktów z sąsiadami i zapewnimy sobie komfort podczas grillowania. Gdy już znajdziemy odpowiednie miejsce na węglowego grilla stacjonarnego, powinniśmy dokładnie przemyśleć jego konstrukcje. Większość grilli tworzy się na betonowej wylewce, która chroni palenisko przed niskimi temperaturami oraz przed dużą wilgotnością pochodzącą z gleby. Niektóre modele grilla, wykonanego z płyt nie wymagają wykonywania wylewki ani tworzenia szczelnego podłoża z płyt betonowych, jednak odpowiednio odizolowane, ognioodporne podłoże jest zawsze dodatkowym atutem i nie powinniśmy z niego rezygnować.

Samodzielne budowanie grilla ogrodowego trwa przeważnie około czterech do siedmiu dni. W przypadku tworzenia konstrukcji murowanej powinniśmy zadbać o jej dokładne wysuszenie, w tym celu po zakończeniu dziennych prac konstrukcje grilla zabezpieczamy szczelną folią. Dzięki temu betonowe elementy będą się ze sobą bardzo dobrze łączyły, co zminimalizuje ryzyko powstania późniejszych pęknięć i kruszeń. Pamiętajmy też, że do zespolenia poszczególnych elementów grilla bardzo dobrze nadaje się zaprawa klinkierowa, którą cechuje odporność na wysokie temperatury i wysoka wilgotność.  Grill ogrodowy powinien być dobrze dopasowany swoją wielkością do rozmiarów aranżacji ogrodowej oraz do indywidualnych potrzeb jego użytkowników. Bardzo duże palenisko jest zaletą w przypadku, gdy z grilla ma zamiar korzystać większa liczba osób, jednak pamiętajmy też, że większy rozmiar wiąże się z koniecznością bardziej czasochłonnego rozpalania paleniska oraz z większymi trudnościami związanymi z uzyskaniem optymalnej temperatury. Ponadto duże palenisko jest mniej ekonomiczne, ponieważ wymaga zasilania większą ilością brykietu lub węgla drzewnego. Dlatego warto optymalnie dobrać wielkość grilla do swoich indywidualnych potrzeb i dokładnie przemyśleć tę kwestie na etapie tworzenia projektu. Gdy stworzymy fundament grilla stacjonarnego, możemy rozpocząć montaż jego ścian. Podczas tworzenia każdej ściany powinniśmy regularnie sprawdzać kąt nachylenia za pomocą poziomnicy. Nawet najmniejsze odchylenie w pobliżu podstawy może w efekcie spowodować, że grill ogrodowy będzie wyglądał mało estetycznie. Dlatego gdy zobaczymy małe odchylenia, powinniśmy je na bieżąco korygować za pomocą specjalnego młotka murarskiego. Po wykonaniu paleniska powinniśmy pamiętać o trwałych, stalowych ceownikach, dzięki którym będziemy mogli obsadzić ruszt. Dobrym pomysłem jest umieszczenie ceowników na trzech, czterech różnych wysokościach, bowiem dzięki temu będziemy mogli zmieniać wysokość rusztu, co ułatwi nam osiągniecie optymalnej temperatury podczas grillowania. Jeśli zadbamy o każdy szczegół w budowaniu naszej konstrukcji, wówczas okaże się, że stacjonarny grill ogrodowy jest dość ekonomicznym i bardzo eleganckim elementem wyposażenia, który bardzo dobrze pasuje do kompozycji ogrodu.

Jednak jeśli nie posiadamy dostatecznie dużej wiedzy z zakresu murarstwa i podstaw architektury, lepszym pomysłem będzie zlecenie budowy grilla specjalnej firmie. Dzięki temu zyskamy pewność, że grill ogrodowy spełni nasze oczekiwania i będzie elegancko zdobił pobliską okolice. W dużych i średnich aranżacjach ogrodowych dobrze sprawdzają się także przestronne grille posiadające możliwość przenoszenia. Jest to dobra alternatywa dla grilli stacjonarnych, które zostają ulokowane w jednym miejscu na wiele długich lat. Na szczególną uwagę zasługują duże, przenośne grille zasilane gazem propanowo butanowym.  Takie grille gazowe są wyposażone w kilka wydajnych palników, oraz w przestronny ruszt. Dzięki nim możemy szybko grillować duże ilości potraw, bez obaw o temperaturę w palenisku. Nowoczesne modele grilla gazowego posiadają wygodną regulacje temperatury oraz termometr, który wskazuje temperaturę wokół rusztu. Jest to duże ułatwienie dla przygotowywania potraw, które wymagają krótkotrwałej obróbki termicznej.  Grill gazowy jest dobrą alternatywą dla tradycyjnego grilla węglowego i sprawia, że przygotowywanie potraw jest bardziej uproszczone. Jego dodatkową zaletą jest łatwość czyszczenia paleniska, bowiem jego wnętrze jest pozbawione popiołu. Dzięki możliwości przenoszenia, duży grill gazowy możemy użytkować w wielu miejscach i swobodnie przenosić po aranżacji ogrodu. Co prawda większe modele wyposażone w kilkukilogramowe butle są bardzo ciężkie, jednak w razie potrzeby grill można szybko oddzielić od butli i wygodnie przenieść. Jest to duża zaleta w ogrodach wyposażonych w kilka miejsc wypoczynku lub w kilka przestrzeni przeznaczonych do grillowania.


Wszystko na temat grillowania [Forum]

Najpyszniejsze przepisy, najpyszniejsi
ludzie, najpyszniejsza atmosfera... >

www.egotuj.pl

Najwięcej sprawdzonych przepisów kulinarnych od internautów

Przepisy kulinarne w wielu kategoriach, portal o gotowaniu